Hoger Beroepsonderwijs

Toelichting Hoger Beroepsonderwijs

 

Wil je promotie maken op je werk, of heb je net die promotie gemist omwille van het niet bezitten van het graduaatsdiploma, dan is deze opleiding iets voor jou!

Het HBO (Hoger Beroepsonderwijs) is de nieuwe benaming voor de vroegere graduaatsopleiding. Deze opleidingen behoren tot het hoger onderwijs en het diploma dat je behaalt is een graduaatsdiploma.

CVO STEP biedt 4 langlopende opleidingen HBO aan. Deze opleidingen richten zich vooral tot personen die een diploma secundair onderwijs hebben behaald, of personen die een opleiding Hoger Onderwijs (bvb profesionele bachelor) hebben aangevat maar niet hebben afgewerkt. Uiteraard kan je in deze opleiding ook terecht om je  te heroriënteren naar een andere specialisatie.
Indien je geen diploma secundair onderwijs hebt kan je door te slagen in een toelatingsproef toegang krijgen tot de opleiding.

Deze opleidingen onderscheiden zich van de meeste andere opleiding in hoger onderwijs doordat ze zeer praktijkgericht zijn. De inhouden zijn ook zo opgesteld dat je onmiddellijk mee aan de slag kunt in de praktijk. Een ander pluspunt is dat de lesgevers in de praktijk staan en hun kennis en ervaring zeer graag doorgeven aan een "geïnteresseerd publiek". Deze opleidingen zijn sterk op de arbeidsmarkt gericht.

De opleidingen kan je 's avonds volgen, dus combineren van werken en studeren is perfect mogelijk.

De duur van je traject bepaal je zelf. Wens je wat tijd vrij te houden voor andere activiteiten dan werken en studeren, dan schrijf je je gewoon voor een beperkt aantal modules in. In dat geval zal de totale duurtijd van de opleiding wat langer zijn.

Ben je echter van plan om de opleidingsduur zo kort mogelijk te houden, dan kan je je inschrijven voor het maximum mogelijk aantal modules. De opleiding zal dan op zich een stuk intensiever zijn.

Afhankelijk van eerder behaalde diploma's, en in sommige beperkte gevallen werkervaring, is een verkort studietraject mogelijk. Raadpleeg daarvoor het vrijstellingenbeleid.

Een Limburgse studielening, een kans voor jou

Het Fonds van de Limburgse Studieleningen geeft renteloze studieleningen aan studenten. Deze lening betaal je terug na je studies.
De goedgekeurde lening bedraagt per academiejaar:

  • minimum 500,00 euro
  • maximum 3.000,00 euro.

Voor alle academiejaren samen kan je maximum 12.000,00 euro lenen.
Bij twijfel en voor meer informatie kan je terecht bij:
de sociale dienst van je school
onderstaand adres (na afspraak kan je persoonlijk bij ons terecht).
Limburgse studielening

Contactgegevens dienst

Contactpunt Limburgse Studielening, Afdeling Onderwijs, Opvoeding, Jeugd en Noord-Zuid, Directie Mens
p.a. Universiteitslaan 1
3500 Hasselt
tel. 011 30 59 43
http://www.limburg.be/studielening
e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Openingsuren
Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Je kunt een studielening op verscheidene manieren aanvragen (zonder eID of token).

Welke opleidingen HBO organiseert CVO-STEP?

Meer informatie over de opleidingen vind je als je doorklikt.
HBO Informatica optie programmeren
HBO Elektromechanica

HBO Bouw en houtconstructie

HBO Orthopedagogie


Bekijk het filmpje over HBO orthopedagogie en HBO Bouw en houtcontstructie

Miniatuur

De HBO opleidingen Informatica en Orthopedagogie gaan door op de campus Zonhoven.
De HBO Opleidingen Elektromechanica en Bouw- en houtconstructie gaan op de hoofdcampus KTA1 in Hasselt door. Alle HBO opleidingen worden in de week 's avonds georganiseerd. HBO Orthopedagogie wordt dinsdag overdag georganiseerd. Meer informatie kan je bij de betrokken coördinatoren vinden of op de secretariaten.